Activitat - Ludi Rubricati

LVDI RVBRICATI MMXIX – Festa Romana de Sant Boi – LES ELECCIONS ROMANES

El 2019 es compleixen 16 anys de l’inici del festival Lvdi Rvbricati, la festa romana de reconstrucció històrica del Museu de Sant Boi.
Durant aquest anys s’ha consolidat una proposta que, des de la seva primera edició, s’ha demostrat com un interessant projecte de difusió patrimonial ja consolidat i amb una llarga trajectòria de qualitat que fan d’ell un referent dins el paisatge de difusió patrimonial a mitjana escala del país.

La proposta d’enguany dibuixa tot un seguit d’activitats per a ser desenvolupades en dos jornades de divulgació dins els espais físics ocupats pel Museu de la ciutat i els seus voltants, que tendeixen a que tota mena públic s’acosti al Museu amb una visió diferent i innovadora any rere any. Es tracta de donar una mirada activa al passat, en la que totes les persones que s’acostin al Museu se sentin atrapades dins d’un ambient de Reconstrucció Històrica.

L’objectiu principal és la recreació activa que ofereix informacions sobre diversos aspectes relacionats amb la vida quotidiana en l’antiga Roma, i en la present edició, en concret l’objectiu temàtic es trobarà al voltant de les eleccions romanes: la presentació dels candidats, la campanya electoral, els grafitti, amb les persones que participaven en aquesta feina: el dealbator (blanquejador), que era l’encarregat de pintar la paret de blanc per ressaltar el missatge, i el scriptor, el graffiter pròpiament dit, si es feien a plena llum del dia, però havia pintades que es realitzaven a l’empar de la nit, sense permís de l’amo de la paret: aquí actuava el laternarius, per il·luminar i vigilar. Quan al matí l’amo de la façana veia les pintades tenia dues opcions: deixar-ho estar, normalment si era partidari del candidat al·ludit en la pintada, o contractar un altre dealbator per tapar la pintada -que vés a saber si no era el mateix!!.

Dins la carrera política, l’annona, sistema organitzat per a la distribució del blat, es va convertir en una molt important part del Cursus honorum, o el que és el mateix, la carrera política. Cursus honorum (en llatí, “successió de magistrats”), era una successió de càrrecs públics exercits per persones amb aspiracions polítiques a l’antiga Roma, tant en l’època republicana com durant l’Imperi.

Des d’August es va confiar la seva administració als prefectes, creant un nou tipus, el praefectus anonnae. A part d’això, va introduir àmplies millores en aquest sistema.

Pa i circ. Aquesta expressió, tan absolutament romana, fou creada el segle I pel poeta romà Jovenal i es troba a la seva Sàtira (10 81). En el seu origen descrivia el costum dels emperadors romans de regalar blat i entrades per al circ (curses de quadrigues i altres) per tal de mantenir el poble distret de la política.

Juli Cèsar manava distribuir blat gratuïtament, o vendre’l molt barat, als més pobres, cosa que afectava unes dues-centes mil persones. Tres segles més tard, Aureli seguiria amb aquest costum i repartiria de franc dos pans cada dia a unes tres-centes mil persones.
Tots seran tallers, activitats participatives i recreacions dirigits a públic familiar, tot i que es farà expressió, mitjançant alguna simbologia especial, en la senyalització individual de les diverses activitats, d’aquelles que siguin especialment indicades per a nens i nenes.

Web_Museu_Cartell_Festa_romana_2019_DINA3_V4_DEF
DISTRIBUCIÓ D’ESPAIS

La distribució de l’activitat serà per blocs temàtics:

A) Can Torrents: vestíbul, pati superior i pati inferior
Les eleccions, pa i circ, ….
Tallers, recreacions històriques, botigues. museu convidat i un punt d’informació.

B) Can Barraquer: pati
Espai d’abillament personal i conte
Tallers i històries per als més menuts

C) Termes Romanes:
Visites comentades
La Primitiva ens explicarà tot el que sap de les Termes Romanes de Sant Boi.

CAN TORRENTS: TALLERS i RECONSTRUCCIÓ HISTÒRICA

1) TABELLAE SPECULARIAE (LAPIS SPECVLARIS): Activitat per aprofundir en el treball i aprofitament d’un material de gran importància a l’antiguitat en la nostra geografia el lapis specularis.
Presentació d’una mena d’urna electoral feta amb plaques de lapis specularis, molt similar en format a les urnes de votacions conegudes per la seva representacions en monedes, epígrafs i imatges que coneixem, i han arribat fins a nosaltres ds d’època romana.
L’activitat participativa consistirà en la realització de “tauletes de vots” o butlletes electorals, a manera de document físic i epigràfic (tabellae speculariae), amb el d’acreditar l’emissió de vots per part dels participants al taller mitjançant l’ús del conegut stylus i la inscripció incisa a la làmina de lapis amb les inicials dels noms dels candidats de la seva preferència o en favor o en contra d’una consulta a referèndum, tal com era preceptiu en el ius sufragi.
* Producte: elaboració d’una tabella specularia, o papereta de vot, que els participants es podran edur a casa seva.

2) AMPHITHEATRVM. Elaboració de la maqueta d’un edifici estel·lar per a l’arquitectura de representació romana: l’amfiteatre!
Un altre candidat ha cridat al seu arquitecte per tal de que mostri la maqueta que servirà de base per a la construcció del proper amfiteatre que edificarà aviat, a càrrec del seu pecuni!, cosa que promet si guanya les eleccions.
* Producte: maqueta d’amfiteatre.

És moment de la campanya política:

PANIS ET CIRCENSES: Literalment, pa i jocs del circ. És una locució llatina pejorativa d’ús actual que descriu la pràctica d’un govern que per mantenir tranquil·la la població o per ocultar fets controvertits proveeix les masses d’aliment i entreteniment de baixa qualitat i amb criteris assistencials.
Fou creada el segle I pel poeta romà Juvenal i es troba a la seva Sàtira (10 81). En el seu origen descrivia el costum dels emperadors romans de regalar blat i entrades per al circ (curses de quadrigues i altres) per tal de mantenir el poble distret de la política.
La frase descriu de manera despectiva l’acció política que alguns grups poderosos fan per entretenir el poble amb jocs inofensius per tal de desviar l’atenció de la vida política reservada a les elits. Equival actualment a l’expressió pan y toros en castellà i també s’usa pa i futbol. En rus es diu хлеба и зрели (pa i espectacle). Però ja a Nàpols durant el període borbònic s’emprava l’expressió Feste, farina e forca per definir els entreteniments que s’oferien al populatxo.

En relació a aquesta frase, es proposen les següents activitats didàctiques:

3) ANNONA: repartició de gra: coneixement de mesures i cosit. Taller per a la preparació dels saquets de gra.
Es cosiran petits sacs i s’ompliran amb el blat que regala el candidatus, i que s’haurà de mesurar amb el petit “modius”.
* Producte: un saquet de gra personalitzat.

4) MOLENDINVM: molta del gra en el molí giratori de pedra i reconeixement dels diversos tipus de gra farcint unes moles de paper que es portaran a casa. S’ompliran amb els diversos grans unes reproduccions de moles.
* Producte: un una roda de molí dividida en quatre quarters farcits de quatre tipus de gra.

5) PANIS: elaboració de diversos tipus de panis que també podran degustar.
El pa era un aliment molt important en la antiga Roma. Les restes arqueològiques, les fonts escrites i la iconografia ens mostren i parlen de diverses preparacions i transformació d’aquest element tan primitiu i alhora necessari, que ha estat motor per pal·liar la gana de la humanitat durant segles.
* Producte: pastat de la farina, afegit de condiment i degustació d’un patit panet.

6) CIRCVS: les carreres de carruatges i cavalls. Un joc de descoberta de com funcionava un circ i els carruatges que discorrien per aquest edifici destinat a les carreres de cavalls muntats per aurigues.
Al segle II dC., un ciutadà de Barcino, Lucius Minicius Natalis, va aconseguir formar part dels campions de la dos-cents vintè setena olimpíada en la modalitat de carros. Això ens dóna una idea del nivell dels aurigues d’Hispània. El circ romà partia com a inspiració, de l’estadi grec clàssic. De planta allargada, en un extrem tenia les carceres, o compartiments per als carros. A la harena, o pista, trobem la spina, un mur baix que dividia el camp de carreres. En aquest mur es col·locaven obeliscs, estàtues de divinitats, sobretot la de la deessa Cibeles, i el marcador de les set voltes de la cursa, normalment format per dofins o ous. Els carros es dividien en tres categories, depenent del nombre de cavalls que les tiressin. Trobem les bigae, de dues, les trigae, de tres, i les cuadrigae, de quatre
cavalls. A més, cada carro representava a una facció, o equip, podent-se dividir per colors. Els més representatius eren el blau, el verd, l’alb, i el vermell.
* Producte: experiència lúdica amb la participació en un joc de circ. El guanyador serà guardonat.

7) ORATORIS ANGVLVS. Taller d’oratòria pels infants.
La oratòria era un arma clau en la vida política, i de fet hauria de ser un arma clau en la nostra educació. Amb aquesta proposta s’acosta als infants al coneixement d’aquesta, a partir d’una manualitat i una breu representació amb la utilització d’aquesta indubtable arma lingüística!
Es faran servir diversos recursos plàstics i verbals.
* Producte: experiència lúdica amb la participació en un joc d’oratòria i elaboració d’un retallable amb la figura de ciceró.

CAN BARRAQUER: ESPAI D’ABILLAMENT

8) FIBVLAE. Elaboració d’una petita peça de joieria aplicada a la indumentària.
Les fíbules foren unes agulles que enganxaven les diverses peces d’indumentària tant masculina com femenina. Tot i que els romans no les van inventar, amb ells van agafar un important refinament de manera que van convertir-se en ornaments de gran vàlua. Un dels candidats ha cridat al més famós dels seus orfebres per tal de fer publicitat de la seva candidatura a les properes eleccions. Tothom que arribi al taller podrà endur-se una fíbula ben bonica per a agafar i lluir amb la seva indumentària.
* Producte: fíbula decorada.

9) ORNATRIX. Activitat per a reconèixer els diversos tipus de pentinats romans.
S’ha d’anar perfectament pentinat en moments d’eleccions: els candidats fan la seva publicitat a partir també d ela imatge pública i les seves amistats.
* Producte: pentinat.

10) RETICVLVM LVTEVM. Taller per a la elaboració d’una peça d’indumentària romana eminentment femenina.
La bona presència estètica és molt important en aquests moments de publicitat personal.
* Producte: xarxeta daurada pel cap

11) CORONA: Taller d’elaboració d’una corona pel cap.
Quan arribi el moment d’anar als espectacles, o asistir a les pompes del carrer, els assistents poden concórrer amb el cap decorat d’aquestes boniques corones de flors.
* Producte: corona pel cap.

12) TÚNICA CANDIDA VS TOGA PRAETEXTA. Taller d’elaboració i tenyit tèxtil.
La toga càndida era la que portaven els candidats a les eleccions, la qual volia dir que les seves mans estaven netes i no era un corrupte!. També els nens portaven aquesta toga. Però havia una altra tipus de toga excel·lent: la praetexta, la qual portava una vora de porpra i era d’ús de nois dels dos sexes, magistrats tant a Roma com a les colònies i municipis, sacerdots i persones ocupades en ritus sagrats o pregàries. Els que participin en aquest taller podran ajudar a fer el teixit de llana i tenyir la franja púrpura de la toga més bonica.

GRUPS DE RECONSTRUCCIÓ HISTÒRICA

- Grup de Reconstrucció històrica de Badalona – Trifissió.

. Evocati.

- Propugnatores Barcinonensis.

- Comissió de Reconstrucció Històrica de “La Rutlla – CES”.

HORARI:

- Dissabte 8 de juny, de 17 a 21 hores.

Els tallers funcionen ininterrompudament

Horari de la Reconstrucció Històrica d’Evocati a les 18 hores i 19,30 hores

Els tallers de cuina estaran controlats per ordre d’arribada.

Horari del conte de Can Barraquer: 18,30 – 19 – 19,30 – 20 – 20,30 hores

Visites comentades a les Termes: 18 – 19 – 20 hores

- Diumenge 9 de juny, d’11 a 14 hores.

Els tallers funcionen ininterrompudament

Horari de la Reconstrucció Històrica d’Evocati a les 11 hores o 12,30 hores

Els tallers de cuina estaran controlats per ordre d’arribada.

Horari del conte de Can Barraquer: 10:30 – 11 – 11,30 – 12 – 12.30 – 13 – 13,30 hores

Visites comentades a les Termes: 11 – 12 – 13 Hores

* * * * *

Us convidem a col·laborar en la recollida d’aliments que seran destinats a la botiga solidària.