Sant Boi dins la Ruta de 1714

Sant Boi esdevé un dels deu municipis que formaran part de l’espina dorsal de la nova Ruta de 1714

Sant Boi esdevé un dels deu municipis que formaran part de l’espina dorsal de la nova Ruta de 1714. Aquest fet ha estat possible per tres motius principals:

Rafael Casanova, darrer conseller en cap del Consell de Cent de Barcelona, casat amb Maria Bosch, filla d’una família benestant santboiana, propietària d’una casa al carrer del pont de Sant Boi. La casa era coneguda amb el nom de la família Bosch, però el nom que ha transcendit és de can Barraquer, nom de la família del marit de la neta de Rafael Casanova. En aquesta casa Rafael Casanova va viure els seus darrers anys de vida. 300 anys després Can Barraquer s’ha convertit en la seu central del Museu de Sant Boi, i posseeix una sala dedicada a la figura de Rafael Casanova i el seu temps, fins arribar a la celebració de l’11 de setembre.

Rafael Casanova va morir a Sant Boi l’any 1743 i va ser enterrat a la capella de la Pietat de l’Església Parroquial de Sant Baldiri, que ell havia vist construir. L’any 1913 es va redescobrir la seva figura, convertint-se en una icona de la recuperació cultural i política catalana. L’any següent, i amb motiu del bicentenàri del 11 de setembre, es va iniciar la celebració a Sant Boi de la diada, truncada anys més tard pels diversos processos polítics i militars.

L’any 1976 va tenir lloc la primera celebració autoritzada de l’Onze de setembre convocada per l’Assemblea de Catalunya. La massiva convocatòria es va fer a la plaça de Catalunya de Sant Boi de Llobregat, que aleshores era un gran descampat.

Aquests tres fets han merescut la consideració de la nostra població com a un dels llocs emblemàtics des del qual vertebrar la proposta feta des de la Comissió del Tricentenari. La Ruta tindrà una marca comuna que unirà les deu poblacions principals i, des de les quals, sortiran itineraris secundaris, que enllaçaran amb la seixantena de poblacions on també van tenir lloc successos destacats d’aquells moments històrics. 

En paral·lel s’estan treballant propostes de cultura i de turisme cultural, per a lligar gastronomia, oci, cultura, esport…. En resum, es vol dinamitzar el territori amb una proposta engrescadora i atractiva on intervinguin de forma transversal tota la societat catalana. En aquest apartat us mantindrem informats de l’Agenda de tots els actes previstos al llarg del 2013 – 2014.

Mª Lledó Barreda i Casanova – Directora del Museu de Sant Boi