Festa_romana_web_2018_museu

Actualitat

LVDI RVBRICATI MMXVIII Festa Romana de Sant Boi

diumenge 13 de maig, 12:53h

CONVIVIVM, EL BANQUET A ROMA

Enguany 2018 es compleixen 15 anys de l’inici del projecte Ludi Rubricati, la festa romana del Museu de Sant Boi. El festival Ludi Rubricati, a hores d’ara, suposa una interessant proposta de difusió patrimonial ja consolidada i amb una llarga trajectòria de qualitat que fan d’ell un referent dins el paisatge de difusió patrimonial a mitjana escala del país.

Els Ludi Rubricati suposen un esdeveniment de lleure i difusió cultural, de format mitjà, que actuï com a eix dinamitzador del patrimoni romà de Sant Boi. La característica principal del qual serà la recreació activa per tal d’oferir informacions sobre diversos aspectes relacionats amb el Convivium i en general amb el menjar en època romana.

Una bona part dels nostres aliments i les maneres de consumir-se de manera col·lectiva, són herència de l’activitat i i costums d’època romana.

El convivium era un banquet, un festí, un dinar generalment celebrat amb ostentació, com una celebració. En aquest acte, l’objectiu genèric era el gaudir dels sentits, el compartir amb els amics, els convidats, la taula, el menjar i el moment, però també amb els deus. El banquet romà era hereu del banquet grec, però molt més ostentós i elaborat.

En general, el menjar era un ritual important que es celebrava en una de les dependències més grans de la domus, el triclinium. Totes aquestes dades, informacions i els diversos elements i matisos que ajuden al participant al coneixement del món culinari i convivial romà, es presentaran mitjançant diverses activitats lúdiques i amb el recolzament de grans professionals de la divulgació científica, en aquesta edició del festival del Museu de Sant Boi: el Ludi Rubricati de 2018.

Tos els tallers i les recreacions històriques giren al voltant del Convivium. Hi han tallers que són nous, altres que es repeteixen per aclamació popular, però sempre amb la mateixa intenció gaudir d’un cap de setmana amb la història.

L’obra de teatre del divendres 8 al vespre, també girà al voltant del banquet romà. L’obra Aulularia o comedia de l’olla, adaptada per la companyia “et alia”, ens farà riure, així entrarem amb bon peu a l’edició d’enguany dels Ludi Rubricati.

Horaris:

Dia 8, a les 9,30, als Jardins de Can Torrents teatre Aulularia o comedia de l’olla, per la companyia Et Alia.

Dia 9, entre les 17 i 21 hores, tallers i recreacions històriques a Can Barraquer i Can Torrents, visites guiades a les Termes Romanes.

Dia 10, entre les 10 i les 14 hores, tallers i recreacions històriques a Can Barraquer i Can Torrents, visites guiades a les Termes Romanes.

 

01.-PROPÒSIT

El 2018 es compleixen 15 anys de l’inici del festival Ludi Rubricati, la festa romana del Museu de Sant Boi. Durant aquest anys s’ha consolidat la proposta, proposta que des de la seva primera edició s’ha demostrat com un interessant projecte de difusió patrimonial ja consolidat i amb una llarga trajectòria de qualitat que fan d’ell un referent dins el paisatge de difusió patrimonial a mitjana escala del país.

L’objectiu principal de la proposta és el d’aconseguir la comunicació i posada en valor dels espais del Museu de Sant Boi, els quals s’obren a tota mena de públic d’una manera lúdica i festiva, generant d’aquesta manera un interès que traspassa les fronteres municipals, tal i com s’ha pogut demostrar al llarg d’anys de desenvolupament.

El present avantprojecte dibuixa tot un seguit d’activitats per a ser desenvolupades en tres jornades de divulgació dins els espais físics ocupats pel Museu de la ciutat i els seus voltants, que tendeixen a que tota mena públic s’acosti al museu amb una visió diferent i innovadora any rere any. Es tracta de donar una mirada activa al passat, en la que totes les persones que s’acostin al Museu se sentin atrapades dins d’un ambient de reconstrucció especial. Aquesta mirada segueix un fil conductor, que enguany es dirigeix a conèixer diversos aspectes relacionats amb el menjar.

Totes aquestes activitats es plantegen sota la filosofia d’un apropament integral al patrimoni del passat romà, duent als visitants potencials a gaudir de diversos aspectes que acosten a les persones participants a un coneixement sensitiu d’una part important de la cultura romana: el convivivum, el banquet com una forma de socialització de la cultura romana, i tot el que l’envolta. Roma va conquerir el món aleshores conegut i amb aquesta conquesta va aportar al món el coneixement de moltes de les espècies conegudes en la nostra alimentació, fet aquest que no es va superar fins a l’arribada dels aliments americans i la seva nova extensió per tot el món.

Com a eines que ajudin a portar a terme la proposta temàtica, es compta amb tot un seguit d’activitats lúdiques i pedagògiques que s’exposen dins l’apartat corresponent.

 

02.- OBJECTIU

Els Ludi Rubricati suposen un esdeveniment de lleure i difusió cultural, de format mitjà, que actua com a eix dinamitzador del patrimoni romà de Sant Boi. La característica principal del qual serà, en aquesta nova edició, la recreació activa per tal d’oferir informacions sobre diversos aspectes relacionats amb el Conuiuium i, en general, amb el menjar en època romana.

 

Una bona part dels nostres aliments i les maneres de consumir-se de manera individual i, especialment, col·lectiva, són herència dels progressos i en general les diverses activitats econòmiques i socials que van donar pas a uns costums que van perdurar amb escasses variacions fins al nostre temps.

Tallers i recreacions estan dirigits a públic familiar, tot i que es farà expressió, mitjançant alguna simbologia especial en la senyalització individual de les diverses activitats, d’aquelles que siguin especialment indicades per a nens i nenes. Es proposa també una activitat molt apropiada per adults: el curs de cuina romana.

 

03.-FIL CONDUCTOR

Com ja s’ha dit, aquest any es proposa desenvolupar com a tema central de la proposta el banquet romà, el Conuiuium.

El convivium era un banquet, un festí, un dinar generalment celebrat amb ostentació, com una celebració. En aquest acte, l’objectiu genèric era el gaudir dels sentits, el compartir amb els amics, els convidats, la taula, el menjar i el moment, però també amb els deus. El banquet romà era hereu del banquet grec, però molt més ostentós i elaborat.

En general, el menjar era un ritual important que es celebrava en una de les dependències més grans de la domus, el triclinium. Totes aquestes dades, informacions i els diversos elements i matisos que ajuden al participant al coneixement del món culinari i convivial romà, es presentaran mitjançant diverses activitats lúdiques i amb el recolzament de grans professionals de la divulgació científica, en aquesta edició del festival del Museu de Sant Boi: el Ludi Rubricati de 2018.

 

04.-ESPAI FÍSIC

Es pretén reunir dins de diversos espais físics les presentacions i activitats. Aquests espai es consideren plurals, i es composaria de l’accés a Can Torrents i els seus jardins (planta superior), incloses la cambra hipogea, que en grups controlats per Plaudite, es convertirà en un espai de celler o rebost de la domus, les Termes (només per a visita), la plaça de Cal Terrelló, el carrer Hospital, la plaça del Mercadal, espai proper al Museu de la Plaça de la Constitució, i l’exterior de Can Barraquer.

El propòsit espacial, veritablement difícil, és el de lligar tots aquests espais amb els propis del museu, donant així una major visibilitat d’aquest equipament cara a l’exterior.

L’ intenció primera és la de que en aquest marc físic es desenvolupin tot un seguit de manifestacions que abastarien diversos aspectes destacats de la cultura romana i que estarien en relació amb la filosofia del Museu de Sant Boi.

 

05. TALLERS

 

5.1. La obtenció del menjar:

LAPIS SPECVLARIS: L’HIVERNACLE DE L’HORTVS

LA CAÇA

 

5.2. La preparació del lloc del menjar i el menú:

HABEMVS IN CENA, taller d’escriptura llatina per a l’elaboració d’un menú.

TRICLINIVM AESTIVVM, maqueta del menjador destinat al convivium.

 

5.3. L’abillament dels participants al banquet:

ORNATRIX. PERRUQUERIA ROMANA.

CORONAE: Corones de flors i llorer

GUARNIMENTS CAPILARS PER A LES DONES I HOMES.

TEXTRINA: Teixit de roba

 

5.4. La preparació del menjar:

PANIS. Elaboració de pa

5.5. La festa del convivium:

ESCOLA DE MÚSICA I DANSA IVLIVS ANICETVS

5.6. Què diu la ciència? L’arqueologia i l’antropologia al voltant del Convivium

INVESTIGANT LES RESTES DEL BANQUET

MENS SANA IN CORPORE SANO: ELS OSSOS PARLEN

 

5.7. Campament romà

Els soldats s’encarregaran que el convivium transcorri en pau i sense cap sorpresa de cap veí enfadat amb l’amo de la casa.

 

06.-RECREACIONS HISTÒRICA

6.1 Els reenactors:

GRUP RECONSTRUCCIÓ HISTÒRICA DE BADALONA-TRIFUSIÓ

PROPUGNATORES BARCINONENSES: vida de l’exercit baix imperial en temps de pau.

EVOCATI: representació d’un convivium i per concretar activitats

 

07.-TEATRE

El divendres 8 de juny a les 10 del vespre, es representarà una obra de Plaute relacionada amb els banquets, portada a terme per la companyia de Teatre ETALIA, al pati de can Torrents.

 

08.- TALLER DE CUINA PER ADULTS:

DE RE FOODARIA: PRESENTACIÓ GUSTATIO DE ROMA A LA CUINA ACTUAL

Divendres 8 de juny a les 19 hores, es farà un taller de cuina per adults, la base del taller és anar comentant alguns dels plats típics de la època i la seva evolució fins l’actualitat, i posteriorment podrem degustar-los. Es pot convidar als restaurant de Sant Boi, per si és del seu interés.

 

 

 

Festa_romana_2018_DINA3_baixa_DEF_2_web_museu