1927 - Can Dubler

Actualitat

PROJECTE: “CAN DUBLER, MEMÒRIES DE SEDA I TEX-TON”

dimarts 13 de abril, 9:27h

Can Dubler (cartell)

Manufacturas Españolas Dubler (Les Sedes)

L’any 1917 l’industrial suís Cèsar Dubler Humbel es va fixar en uns terrenys situats en el quilòmetre 9 de la carretera de Santa Creu de Calafell, a la banda sud del nostre terme municipal, per tal d’instal·lar-hi la seva indústria tèxtil. Fins aquell moment, aquests terrenys i els del voltant estaven dedicats a l’agricultura.

El complex industrial va iniciar la seva activitat l’any 1919, es va anar ampliant en diverses fases i va arribar a absorbir la major part del proletariat local (en els seus millors moments, més de mil treballadors i treballadores) en les diverses seccions: teles engomades, tints i torçals de seda i raió.

L’inici de l’activitat tèxtil es va fer amb 255 fusos. La prova que la fàbrica va créixer és el fet que l’any 1922 hi havia 500 fusos i l’any 1924, 641. L’any 1928 es va fer la primera gran ampliació constructiva en el recinte fabril. Després de nombroses ampliacions,  l’any 1933 el nombre de fusos per tòrcer seda arriba a 21.462. Al mateix temps, es va diversificar la producció: brou Tex-ton, Malta Kneip, teles engomades i, fonamentalment, torçals de seda i raió.

El juliol de 1936, els propietaris i l’equip directiu van haver de fugir i l’empresa va quedar en mans dels treballadors i treballadores. Després de la incautació  es va formar un comitè  de  control que, l’octubre, va ser reconegut oficialment per la Generalitat de Catalunya com a empresa col·lectivitzada.

Entre la fi de 1936 i l’inici de 1937, la Dubler va ser declarada indústria de guerra per a una producció en exclusiva: el Tex-ton, producte alimentari consistent en concentrats de sopa en forma de cubets. Aquesta producció, com que tenia caràcter prioritari, no va tenir problemes de subministrament de matèries primeres. No passava el mateix, però, amb la resta de producció de la fàbrica, que ben aviat va afectar la generalitzada escassedat. També  va ser bombardejada, però els danys van ser escassos.

La vida fabril continuarà durant molts anys, fins a la crisi general de 1973. En aquell moment hi treballaven 596 treballadors i treballadores, però la situació econòmica era precària  perquè tenia nombrosos deutes amb diferents institucions. Per aquesta raó es va declarar fallida a petició dels treballadors i treballadores, els quals esperaven gestionar-ne el patrimoni. Al poc es va crear una cooperativa, però poc sabem d’aquest moment.

El barri de Casablanca

Els inicis del barri els hem d’associar al funcionament de la fàbrica tèxtil Dubler, fundada el 1917. Ja des d’un primer moment, i en vista de la magnitud que prenia el complex industrial, la zona va centrar la mirada de diversos propietaris de terres que van promoure l’extensió del nucli urbà de la població en direcció a les àrees limítrofs amb l’antic camí de Viladecans.

Va ser Pasqual Montserrat i Sorribes qui, l’any 1924, va demanar permís per urbanitzar una finca a la zona del Fonollar amb la intenció de destinar-la a la creació d’un petit nucli de població que, pel fet de ser proper a un centre de fabricació important, facilitaria a les famílies obreres  una major comoditat, en proporcionar-los alberg proper al lloc de treball. L’any 1929 es va iniciar les obres de la urbanització “Montserrat”.

La primera casa construïda es va anomenar “Casa Blanca”, nom que va prendre posteriorment el barri. La manca de serveis i la llunyania de la població van fer que la urbanització no tingués èxit.

El projecte 

De la fàbrica hem pogut recuperar els calaixos i les fitxes de tots els treballadors i treballadores, unes 5500 fitxes, que estant digitalitzades, el rellotge de marcatge l’hem restaurat, i un conjunt d’elements del laboratori de la fàbrica. En volem més, necessitem més informació, fotografies, experiències personals, i objectes.

Us necessitem per omplir els forats de la història.

Podeu participar del projecte tot contactant amb nosaltres: dubler.textil@gmail.com

Més informació històrica, des de: https://go.ivoox.com/rf/68284760