Exposició Temporal

Sant Boi de Llobregat, 1874-1923: La modernització d’una societat rural

Museu de Sant Boi de Llobregat - Can Barraquer (Carrer del Pont, 7) - 11/07/2015 a 31/12/2015

El Sant Boi de la "Restauració" (1874-1923)

Aquest darrers anys hem anat commemorant importants fets de la història de Catalunya i que, a més, van tenir gran repercussió en l’evolució de la nostra ciutat. Des del Museu de Sant Boi, ho hem volgut compendiar -en format expositiu- el període de la Restauració 1874-1923: Fi de la 1ª República, restauració borbònica, pèrdua de les colònies americanes (1898), guerres d’Àfrica (des del 1909), centenari de la Mancomunitat (1914), modernisme, aparició dels Ateneus, de les primeres entitats esportives locals …

I, tot això, no és producte de la casualitat, el canvi dels segles XIX a XX, va significar la modernització d’una societat, no solament a nivell local, sinó també nacional i internacional: avantguardes artístiques (des de la pintura al cinema, passant per la música popular), avenços científics, moviments socials, la Gran Guerra (1914-1918), …

La realitat del Sant Boi de finals de segle XIX, se sustentava en una societat rural, la seva base econòmica era -i ho seguiria sent durant molts anys- l’agricultura, amb la vinya al capdavant (fins rebre l’impacte de la fil·loxera). Tot i aquest contratemps, la modernització vingué de la mà d’un important creixement urbanístic (superació de la barrera que representava el Llobregat, creació d’un nou nucli polític i administratiu) i demogràfic; així com amb l’aparició dels serveis públics bàsics (llum elèctrica, aigua corrent, correus, telèfon, transports). D’aquest diàleg, és d’on sortiran les alternatives per superar la crisi: canvis en els conreus i l’arribada de les primeres indústries tèxtils.

Els aspectes infrastructurals i econòmics seguirien, mentre que el període finia -a nivell polític i social- amb una sotragada important, on Sant Boi hi va tenir el seu paper: la instauració de la Dictadura Militar del general Miguel Primo de Rivera (1923).

Aquesta nova producció, no només vol reflexionar sobre aquells fets, sinó que s’aprofita per donar a conèixer un treball continuat d’investigació i de conservació (amb treballs de restauració previs) que, de cap altra manera, no podríem fer. Les exposicions temporals, ens permeten aprofondir en els més diversos temes i permetre treure a la llum (en molts casos per primer cop), tot tipus d’objectes que formen part de les col·leccions de reserva del nostre Museu.

Desitgem que, aquesta nova producció, sigui del vostre interès.